När skall jag börja använda knipkulor

Första rekommendationen att börja använda knipkulor får vi ofta av de svenska barnmorskorna när vi väntar barn eller när vi är på rutinkontroll. Bäst är att börja använda knipkulor innan du får problem med inkontinens men det är vanligt att man inte börjar träna förrän problemen är ett faktum. Men oavsett i vilken ålder du börjar träna med knipkulor så ger träningen alltid god effekt på inkontinensproblem och förbättrar också ofta sexlivet.

Drygt 500 000 svenska kvinnor har idag någon form av inkontinensbesvär. Om man tar detta i beaktning så är det nog inte fel att påstå att de flesta kvinnor bör börja träna sin bäckenbottenmuskulatur redan i ett tidigt skede av livet. Du har större chans att lyckas förebygga problem om du börjar träna i tid. Vare sig du är ung eller gammal. Vare sig du redan har börjat få problem eller ej.

Om du precis har fött barn så är det extra viktigt att börja träna din bäckenbottenmuskulatur. Inkontinens är vanligare hos kvinnor som har fött barn men även övervikt och ålder spelar naturligtvis in.