Knipövningar vid graviditet

Det är vanligt förekommande att kvinnor kan få besvär med urinläckage under graviditeten och efter förlossningen men problemet brukar upphöra efter några månader. Men varje vaginal förlossning är en påfrestning för bäckenbotten så det är bra att redan innan förlossningen träna upp muskulaturen.

Starka bäckenbottenmuskler

  • underlättar graviditeten
  • underlättar förlossningen
  • förebygger inkontinensbesvär
  • ger minskad risk för framfall
    Du får också snabbare tillbaka styrka i dina slidmuskler om du redan innan förlossningen hade starka muskler. Det är därför bra att börja träna i god tid innan förlossningen och att börja så snart du kan efter förlossningen. Knipövningarna ökar blodgenomströmningen i underlivet, vilket kan göra att du läker snabbare.

Försiktighetsåtgärder

Om du nyligen har fött barn så bör du vänta tills efterkontrollen innan du börjar använda knipkulor. Under menstruation, om du har fått framfall, nyligen gått igenom en operation i underlivet eller har en vaginal infektion bör du heller inte använda knipkulor. Däremot går det alldeles utmärkt att göra knipövningar utan kulor.

Välj hudvänliga knipkulor

Det är alltid viktigt att välja kulor av bra kvalitet men under graviditeten är det extra viktigt. Välj knipkulor som inte innehåller toxiner eller ftalater. Det finns t ex bra hudvänliga knipkulor som är gjorda i hårdplast eller silikonmaterial.

Rengöring

Under graviditeten är du extra infektionskänslig. Det är viktigt att du rengör dina knipkulor noga så att du inte får någon infektion. Använd ett bakteriedödande medel så att du är säker på att kulorna blivit helt rena.