Knipövningar för män

Över 100 000 män i Sverige lider av urininkontinens. Tänk på att även om du inte har något problem än så är det bra att knipa i förebyggande syfte för att slippa problem med urininkontinens.

Knipövningar för män påminner en hel del om knipövningar för kvinnor. Gå tillväga på följande sätt:

Enklast är det att börja liggande på rygg med uppdragna knän.
Knip ihop slutmuskeln runt ändtarmen, därefter kniper du framåt runt urinröret, som om du skulle knipa av urinstrålen. (knip/lyft muskulaturen uppåt och inåt).
Knip på detta sätt i 5 sek och vila lika länge. Upprepa 5-10 gånger. (Ta det försiktigt i början så att du inte får träningsvärk).
När du lärt dig att hålla knipet i 5 sekunder kan du avancera genom att hålla knipet längre stunder – upp till 60 sekunder.
När du klarar att knipa en hel minut så kan du gå vidare genom att få motstånd från magen. Passa på att knipa samtidigt som du går, hostar, gör sit-ups, hoppar, lyfter. Försök att göra det till en rutin att knipa minst en gång per dag så får du starkare muskler i bäckenbotten. För att komma ihåg knipövningarna så kan det vara bra att göra det samtidigt som någon annan daglig rutin, t ex vid tandborstning. När du hittat rätt muskler så kan du träna även sittandes eller ståendes.