Kegelövningar med kegelkulor

Kegelövningar lanserades på 50-talet av den amerikanske läkaren Arnold Kegel. Han började hjälpa kvinnor att träna upp deras bäckenbottenmuskulatur, med syfte att att förebygga inkontinensbesvär. Han utvecklade kegelövningarna eller det vi idag kallar för knipövningar och bäckenbottenträning för kvinnor.

Både kvinnor och män har en bäckenbottenmuskulatur som behöver underhållas för att förebygga bl a inkontinensbesvär. Det finns många faktorer som försvagar bäckenbottenmuskulaturen till exempel åldrande, graviditet, förlossning, kirurgi eller övervikt.

Kegelövningar/knipövningar kan utföras av både kvinnor och män. För mannen så kan en vältränad bäckenbottenmuskulatur även hjälpa att behålla och även få bättre erektion samt att förhindra för tidig utlösning. Regelbundna kegelövningar har visat sig vara effektivt för att behandla erektil dysfunktion, impotens, då det förbättrar blodflödet i bäckenregionen.
Både kvinnor och män kan förbättra sitt sexliv genom kegelövningar, då en vältränad bäckenbottenmuskulatur hjälper orgasmen att bli starkare samt att man även kan jobba med muskulaturen under samlag.

Bäckenbottenmuskulaturen är uppbyggd som en hängmatta mellan korsryggen och bukmusklerna. En kortfattad beskrivning är att det är dessa muskler som hjälper till att hålla allt på plats där ovanför. En dåligt fungerande bäckenbotten ger inget bra stöd åt livmoder, urinblåsa, tunntarm och ändtarm. Bäckenbottenmuskulaturen skall även kunna motstå ett ökat tryck från bukhålan. Detta ökade tryck kan uppkomma av exempelvis nysningar, hosta, hopp, skratt, vid tunga lyft eller vid löpning. Många gånger så upptäcker man att man har en försvagad bäckenbottenmuskulatur när man inte kan hålla tätt när man exempelvis hostar eller nyser.

Kegelövningar hjälper dig att öva upp både styrka, snabbhet och uthållighet. Det finns flera olika typer av inkontinensbesvär. Det kan också hända att man har en kombination av flera.

Det första steget är att hitta rätt muskler. Det finns flera olika tricks och hjälpmedel för att lättare hitta rätt muskler:
* Du kan föra upp ett finger i slidan och knipa runt det för att känna om det fungerar. Känner du ditt knip runt fingret?
* Du kan också prova att knipa av urinstrålen när du kissar. Stoppar det strålen? (gör inte detta för ofta, utan bara för att se om du kan hitta rätt muskler).

Kvinnan kan också använda hjälpmedel i form av så kallade Kegelkulor, vaginalvikter, geishakulor, kegelbollar, kegelkulor som gör att man lättare kniper på rätt sätt, samt att kegelkulorna ger större effekt åt träningen då de också fungerar som ett motstånd i knipet. Riktigt bra kegelkulor hittar du här.

Tänk på att det krävs dagliga kegelövningar i 10-20 veckor för att få full effekt av din bäckenbottenträning. Dock brukar man märka skillnad och förbättring tidigare. Hur snabbt du märker effekt beror på hur din muskulatur är när du börjar träna samt hur ofta du tränar. Oavsett ålder så är det dock aldrig fel att börja träningen – ju tidigare man börjar, ju enklare är träningen.