Frågor & svar om knipkulor

Fråga: Jag har precis börjat med träningen. Om man är nybörjare, hur länge ska man ligga i sängen med dom?

Vet att man ska ligga i sängen med kulorna 10 min, men jag menar, hur länge behöver man vänta tills man kan börja gå med dem osv. Finns det nån maxgräns i hur länge de får vara i?? Ska man känna nåt när de är i? Jag bara låg där och gjorde inget Tacksam för svar!

Svar: Lägg dig på sängen och knip istället för att inte göra något. Fast inte i 10 minuter första gångerna!
Om du inte gör något när du ligger stilla så kommer inte din bäckenbottenmuskulatur näst intill att tränas alls. Du kan börja gå med dem när du klarar att hålla dem kvar. Se till att börja i korta intervaller till att börja med och öka på allt eftersom.

Läs mer om Träningsprogram

Fråga: Varför ska jag använda knipkulor? Går det inte bra att knipa utan kulor?

Svar: Jo, det går bra att knipa utan knipkulor. Undersökningar har dock visat att det kan vara svårt att lära sig den rätta tekniken för dessa övningar. Det visade sig att även om kvinnor fått undervisning i att använda rätt teknik vid bäckenbottenträning, så gör de ofta fel.
Knipkulorna underlättar träningen och gör så att du kniper rätt automatiskt. Du får också större effekt i dina knipövningar, vilket ger snabbare resultat än om du inte använder knipkulor.

Fråga: Jag har hört att man inte ska behöva knipa med knipkulor, många som sagt. Så jag är förvirrad.

Svar : Inuti kulorna finns en tyngd som rör sig när du rör på dig. När tyngden rör sig så känner slidmuskulaturen att ”här är något som jag måste hålla fast” och börjar jobba automatiskt.

  1. Ligger du stilla i sängen utan att knipa så får du näst intill ingen träning alls, har du svårt att hålla kulorna så måste bäckenbottenmuskulaturen jobba i och för sig.
  2. Använder du kulorna när du rör dig utan att knipa så får du ett visst mått av träning.
  3. Kniper du när du använder kulorna och kanske rör dig också, så får du ännu bättre träning och snabbare resultat.
  4. Rör du dig, kniper och även lyfter och hoppar så får du ännu bättre träning.

Så knip, det är mitt råd till dig. Muskler som får jobba hårdare ger givetvis bättre och snabbare resultat.

 

Fråga: När kan jag börja gå med kulorna då?

Svar: När du kan hålla kvar kulorna utan problem så kan du ställa dig upp och träna, sedan avancera genom att promenera. När du behärskar det så kan du gå vidare genom att lyfta, hoppa, hosta, skratta osv. alltså göra allt som litar på bäckenbottenmuskulaturen.

 

Fråga: Knipkulor – Hur fungerar de?? Är det kulor man trycker in men hur får man ut dem sen??

Svar: Det är två kulor på ett snöre. Man smörjer in kulorna med glidmedel och för in dem i slidan ungefär som man sätter in en tampong. När du har fått dem på plats så tränar de området som kulorna stöter emot. Så nu är det bara att börja knipa: se träningsprogrammet.

För att ta ut dem så tar man tag i utdragssnöret, som hänger kvar på utsidan. Har man haft kulorna på plats länge så kan man behöva smörja slidmynningen med lite glidmedel för att underlätta uttagandet.

Fråga: Kan man använda knipkulor om man är gravid?

Svar: Ja, det går bra att använda knipkulor även när man är gravid. Tänk bara på att det är jätteviktigt att hålla kulorna bakteriefria speciellt nu när du är gravid. Koka dem (om du har ett par i hårdplast) eller smörj dem med ett bakteriedödande rengöringsmedel.

Var också noggrann med val av material nu under denna känsliga tid, vi vet inte riktigt hur olika material kan påverka våra små. Välj därför Silikon eller hårdplast som saknar tillsatser.

Fråga: Hur tidigt efter förlossningen kan man börja använda knipkulor? Måste man vara helt ”läkt” först?

Svar: Du bör ha läkt ordentligt innan man börjar använda knipkulor. Det är bra att ha genomfört efterkontrollen hos barnmorskan och fått besked om att allt är som det ska.

Fram tills du har fått klartecken av din barnmorska kan du göra knipövningar utan kulor.

Du är också mera infektionskänslig under den tiden som du har avslag.

Fråga: Har läst om folk som fått djävulsk träningsvärk och det känner jag inte för! Hur länge ska man gå med knipkulor första gången man använder dom?

Svar: I början när man är ovan att använda knipkulor så kan träningsvärk lätt uppstå. Detta kan förhindras eller minimeras genom att du använder kulorna kortare stunder och sedan ökar på tiden allt eftersom. Första gången bör du börja med krama kulorna med bäckenbottenmuskulaturen i 2 sekunder, slappna av i 10 sekunder, knipa igen i 2 sekunder osv…stoppa efter max 10 repetitioner. Känns det bra dagen efter så kan du öka på tiden ex knipa 5 sekunder (om du kan hålla knipet så länge) annars kan du öka på repetitionerna.

Fråga: Knipkulorna är så stora tycker jag. Finns det inga mindre?

Svar: Knipkulor har en ergonomisk storlek på ca 3-3.5 cm i diameter. Denna storlek är bra för att du ska få ett motstånd i dina knipövningar. På så sätt gör det träningen mera effektiv. Var noggrann med att alltid använda glidmedel när du för in kulorna. Det finns några få kulor som är något mindre i omkrets

Fråga: Jag har nu använt mina kulor några gånger och jag är nog inte så otränad som jag trodde, då jag känns trångt och tight när jag för in kulorna (Jag har fött tre barn rätt tätt), och sedan sitter kulorna där de ska. Ska man sluta med knipövningarna?

Svar: Nej du ska inte sluta med knipövningarna.Det är bra att du inte har svårt att hålla kvar kulorna, då har du börjat träna i tid. I och med att du inte har svårt för att hålla kulorna så ska du knipa aktivt runt kulorna. Om du kniper aktivt med dina kulor så kommer du fortare att se resultat.

Fråga: Jag har tränat med mina knipkulor i ett par veckor nu, men märker ingen skillnad. Vad gör jag för fel?

Svar: Du gör inget fel alls, däremot så tar det oftast lång tid innan man märker resultatet. Du bör göra dagliga knipövningar och allra helst 2 gånger om dagen. Om du redan har problem med läckage bör du träna minst 4 gånger/dag, och det kan ta 8-20 veckor innan du märker ett gott resultat.
Om du har genomfört träningsprogrammet dagligen under 20 veckor men fortfarande har problem med ansträngningsinkontinens och försämrat sexliv bör du ta kontakt med gynekolog, barnmorska eller uroterapeut för råd. Det är mycket ovanligt att man inte får någon förbättring alls under denna träningsperiod.

Fråga: Gör jag verkligen rätt?

Svar: Om du är osäker på om du kniper med rätt muskler kan du föra in ett finger i slidan och knipa, du ska då känna en svag uppåtgående rörelse. Du kan också prova om du klarar av att bryta strålen med musklernas hjälp när du kissar.
OBS! Gör det max en gång i månaden eftersom att det kan förstöra din rytm, och hjärnan kan börja förändra ditt naturliga kissmönster.

Fråga: Kan jag använda mina knipkulor när jag har mens?

Svar: Under menstruation eller om du har haft framfall, nyligen genomgått en operation i underlivet eller har en vaginal infektion bör du inte använda knipkulor då infektionsrisken är större än annars.

Fråga: Kan jag tvätta mina knipkulor med tvål?

Svar: Använd helst ett bakteriedödande medel som är anpassat för intimprodukter för att inte torka ut materialet. Säker rengöring minskar risken för infektioner. Finns det olja i tvålen så skadar det materialet.

Fråga: Vad kan jag göra förutom att träna med knipkulor för att minska risken för urinläckage?

Svar:Drick lagom med vätska (1-2 liter per dag).
Minska på kaffe-, te- och alkoholkonsumtionen (urindrivande).
Rör på dig regelbundet
Ät fiberrik mat
Undvik att lyfta tunga föremål ensam.
Minska i vikt. Det finns samband mellan övervikt och inkontinens.
Blåsträning. Vänta med att kissa tills du faktisk är kissnödig och (inte i förebyggande syfte). Var 3-4 timme är ett bra tidsintervall.

Fråga: Varför säger vissa orgasmbollar om knipkulor?

Svar: De kallas så pga att en vältränad och stram bäckenbottenmuskulatur kan göra det enklare att få orgasm, samtidigt som det gör orgasmen mera kraftfull.
Många tjejer upptäcker också att de blir upphetsade under tiden som de gör knipövningarna, detta beror på att man fokuserar på sitt kön, samt att blodcirkulationen sätter igång i området pga knipövningarna och då väcks också lusten enklare.

Fråga: Behöver man verkligen glidmedel när man ska sätta in kulorna?

Svar: Man bör alltid använda ett glid när man för in kulorna. Annars blir det lätt mikroskopiskt små skador av att föra in saker när man inte har någon lubrikation (fuktighet). Då ökar också risken för infektioner. Så var rädd om kroppen och slemhinnorna, använd ett glid.